Aktualności

Zobacz czym żyje nasza restauracja oraz co odbędzie się niebawem.

Wigilia Firmowa w Wino & Friends

Święta Bożego Narodzenia już za pasem!

Wino & Friends to wspaniałe miejsce na Firmową Kolację Wigilijną. Nasz Szef Kuchni przygotował pyszne menu w 2 wariantach budżetowych, a sommelier dobrał do dań wyborne wina.

Zapraszamy do kontaktu już teraz, by zarezerwować dogodny dla Państwa termin i omówić z wszelkimi szczegółami menu i organizację uwzględniające Państwa życzenia,  preferencje diety i budżet.

Na życzenie zorganizujemy również oprawę muzyczną wieczoru z DJ’em lub muzyką na żywo i z miejscem do tańczenia.

Gwarantujemy: wyśmienite jedzenie z akcentami tradycyjnej Wigilii, doskonałe wina, ciepłą, swobodną atmosferę i zawsze uśmiechniętą obsługę.

tel.: 608 880 822

Wydarzenia, które się odbyły:

Beaujolais Nouveau

Wino & Friends zaprasza na Święto Beaujolais Nouveau
W czwartek i piątek, 15-16 listopada

Pyszne dania z gęsiny i kaczki, wyborne wino, akordeon na żywo i przemiła obsługa

Spędzicie wspaniały wieczór, a my ugościmy Was:
1) Radosnym winem Beaujolais Nouveau od legendarnego Jean-Paul Brun’a.
2) Pysznymi daniami :

Przystawki:
– Ostrygi na lodzie z cytryną
– Rillette z kaczki podana z kiszonym ogórkiem dębowym i chlebem 
– Pâté z gęsich wątróbek podane z piklami i karmelizowaną w winie czerwoną cebulą

Dania główne:
– Udko gęsi konfitowane, podane z owocami żurawiny z trawą żubrową, puree z dyni Hokkaido, palonymi w maśle kasztanami i karmelizowanymi liśćmi brukselki.
– Stek z antrykotu podany z gratin dauphinois z gałką muszkatołową i rozmarynem, chrupiącymi warzywami i sosem pieprzowym.
– Krewetki w emulsji winno-maślanej z czosnkiem, chili i kolendrą.

Deser:
– Cycuszek Marianny.

3) Wspaniałą muzyką w wykonaniu genialnego akordeonisty Patryka Sztabińskiego, który zagra dla Was piosenki francuskie, tango, bossa-novę, swing, i wiele innych.

UWAGA KONKURS!

We francuskim berecie świat jest piękniejszy. Załóżcie więc odlotowe berety, a kto będzie nosić beret z największym wdziękiem otrzyma w nagrodę butelkę pysznego Beaujolais!

Nie przegapcie jedynego takiego święta w roku i zarezerwujcie stolik już dziś:
tel.: 600 455 262.
mail: kontakt@winoandfriends.pl
FB/winoandfriends

Festiwal Najlepszych Restauracji – Restaurant Week

Zapraszamy na jesienną edycję Festiwalu Najlepszych Restauracji w dniach 17-31 października.

Nasz Szef Kuchni przygotował 2 fenomenalne Menu, które przeniosą Was na europejskie wybrzeża Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego. Sommelier zaproponuje wybornie dobrane do dań wina. Zgodnie z zasadami Festiwalu, cena trzydaniowego Menu to tylko 49 zł!

Spójrzcie na załączone obok zdjęcia naszych propozycji i nie zwlekajcie z
rezerwacją miejsc przez stronę organizatora: Restaurant Week

 

Imieniny Jana Kochanowskiego

Drodzy Goście,
Wiecie zapewne, że każdego dnia idziemy za przykładem Jana Kochanowskiego aby „nie szafirem, nie rubinem, lecz czcić życie dobrym winem”. Zapraszamy więc Państwa na organizowane przez Bibliotekę Narodową imieniny poety w sobotę, 30. czerwca od godziny 11:00!

Będziemy podawać staropolski cydr oraz orzeźwiające Prosecco w towarzystwie rozmaitych przekąsek. Jak zwykle oferujemy również szeroki wachlarz win białych i czerwonych.

W literackim pikniku jak co roku wezmą udział pisarze, poeci, literaturoznawcy, aktorzy , ludzie kultury i mediów. Zobaczymy ich w meczach poetyckich, dyskusjach filozoficznych, wywiadach, itp., W alejach Ogrodu wystawiać się będą wydawnictwa z setkami pozycji książkowych i multimedialnych w imieninowych cenach!

Miejsce: Ogród Krasińskich, Warszawa
Czas: Cały dzień, od 11:00 do 22:00

 

Walentynki w Wino & Friends

Kochani Zakochani,
Przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy wieczór: niecodzienne smaki, pyszne dania i wino zawrócą Wam w głowie, dadzą siły i zapewnią doskonały nastrój do kontynuacji wieczoru we dwoje.

Menu Walentynkowe:

Aperitif:

 Sorbet limonkowy Prosecco

Przystawka:

Ostrygi na lodzie z cytryną (2 szt.), lub
Mule marinière w białym winie z czosnkiem, chili i kolendrą, lub
Teryna z kuropatwy z karmelizowaną gruszką i pistacjami

Danie główne:

Tuńczyk na trawie morskiej wakame, puree z topinamburu, chutney z pigwy i cointreau, lub
Stek Ribeye, konfitowany ziemniak, chrupiące warzywa i sos pieprzowy

Deser:

Pastel de Nata, sorbet z czarnej porzeczki i gorzka pomarańcza

Rezerwując stolik, powiedz jaka piosenka sprawi Twojej partnerce / partnerowi szczególną przyjemność, a usłyszy ją podczas kolacji.

Cena menu: 125 zł / os.
Rezerwacje: tel.: 608 880 822
e-mail:kontakt@winoandfriends.pl

Zakochani, wykorzystajcie ten wieczór dla Siebie!

 

 

 

 

 

Święto Beaujolais Nouveau
Wino, Kuchnia Burgundii i Muzyka na Żywo
czwartek i piątek 16-17 listopada

Wino & Friends zaprasza na Święto Beaujolais Nouveau.

Prawdziwe święto: we francuskim berecie, z akordeonem na żywo, pysznym Beaujolais Nouveau z Domaine des Terres Dorees, opisywanym przez Winicjatywę: https://winicjatywa.pl/jean-paul-brun-beaujolais-nouveau-cuvee-premiere-2016/ i kuchnią Burgundii.

Do wina, Szef Kuchni poda m.in.:
– terynę z kuropatwy,
– cynaderki cielęce,
– jagnięcinę,
– quenelles ze szczupaka,
– gruszkę w czekoladzie.

Grać będzie wspaniały akordeonista piosenki francuskie, tango, bossa, swing, i nie tylko.
Czyli będzie wszystko, co potrzeba, by się cieszyć Beaujolais Nouveau!
Nie przegap tej okazji, jedynej w roku, bądź i ty!

Wstęp wolny.

Informacje i rezerwacje:
tel.: 608 880 822
mail: kontakt@winoandfriends.pl
FB/winoandfriends

 

 

 

Chianti – Degustacja porównawcza
czwartek, 9 listopada

Pamiętają Państwo Chianti z wakacji w Toskanii? Jak sprawić, by Chianti smakowało nam równie dobrze w kraju i ile ma twarzy ta ikona włoskiego wina?

W czwartek, 9 listopada zapraszamy na Degustację Porównawczą podczas której przedstawimy 5 różnych Chianti i wytłumaczymy dlaczego tak różnią się te wina między sobą.

Opowiemy też jakie Chianti wybrać do steka, jakie na romantyczną kolację, a jakie do pogawędki z przyjaciółmi. Dowiemy się, kto z Państwa jest fanem Chianti Classico, DOCG, i Superiore.

Pomocą podczas degustacji służyć nam będą toskańskie antipasti przygotowane specjalnie przez naszego Szefa Kuchni.

Wieczór poprowadzi Piotr Chełchowski, pasjonat włoskich win, który współpracuje z najznamienitszymi winnicami w Italii i na Sycylii.

Zapraszamy! Liczba miejsc ograniczona.
Cena: 89 zł / os

Informacje i rezerwacje:
tel.: 608 880 822
kontakt@winoandfriends.pl

 

 

Dni Kuchni Prowansalskiej    2-4 sierpnia

Zajrzyj do Prowansji w Wino & Friends! Szef Kuchni przygotował Menu Specjalne z wybornymi winami na kieliszki:

Przystawki

  • Zupa Bouillabaisse z owocami morza – 23zł
  • Mule marinière w białym winie z chili, czosnkiem i natką – 35 zł
  • Ratatouille z serem camembert i sosem miodowolawendowym – 19zł

Dania główne

  • Kotleciki jagnięce z sosem miętowym, młodą marchewką karmelizowaną z tymiankiem – 69zł
  • Côte de boeuf z truflowym ziemniakiem, chrustem z zielonej fasolki i malinami – 79 zł

Desery

  • Tarta z konfiturą morelową, kremem, owocami i sorbetem – 15 zł
  •  Crème brûlée lawendowy – 15 zł

Trzy dania w zestawie – taniej!

 

 

Rezerwacja stolików: tel.  608 880 822, lub 600 455 262

mail: kontakt@winoandfriends.pl

Zapraszamy do Prowansji!

 

 

Dzień Kobiet – 8 Marca

8 marca proponujemy specjalne menu degustacyjne na wieczór z okazji Dnia Kobiet.

  • Wykwintne menu z akcentem francuskim
  • Przepyszne wina
  • Wyjątkowa atmosfera
  • Inspirująca muzyka

Menu:

  1. Zupa cebulowa z tymiankiem i grzanką z serem gruyere
  2. Plaster wolno pieczonego rostbefu na roszponce z pieczonym kasztanem
  3. Moules marinieres (małże w białym winie z czosnkiem, chili i kolendrą)
  4. Grasica sous vide w porto z listkami brukselki
  5. Crepes suzette z sosem pomarańczowym i likierem cointreau
  6. Kieliszek wina. Do wyboru: Prosecco, Cava, Fragolino, i inne
  7. Cena Menu: 98 zł / osobę

Zarezerwuj stolik już teraz:
tel.: 600 455 262
mail: kontakt@winoandfriends.pl

Serdecznie zapraszamy!

 

12.06-18.06

Warsaw Wine Week w Wino & Friends

W dniach 12 – 18 czerwca będziemy serwować 6 setów degustacyjnych po 3 kieliszki.
Codziennie dostępne wszystkie sety. Dla Cavy rezerwujemy dwa najbardziej słoneczne dni tygodnia.
Wszystkie degustowane wina dostępne w sklepie z rabatem.
Zapraszamy do degustacji, dyskusji i opinii.

1. Oblicza Chardonnay
1.Wigor i lekkość Gaskonii – Tariquet Chardonnay
2.Książęca elegancja Burgundii – Macon Uchizy
3.Piwnice nadreńskich zamków – Schenk Siebert Chardonnay Spatlese trocken 2014

2. Łąki i minerały Sauvignon Blanc
1.Wigor i łąki Gaskonii – Tariquet Sauvignon Blanc
2.Elegancja i mineralność Pouilly Fume – Eric Louis Pouilly Fume
3.Głębia i ciepło Sancerre – Eric Louis Sancerre

3. Cava (w dwa najbardziej słoneczne dni tygodnia)
1.Can Petit Brut lub Demi Sec – nowoczesne, szybkie, młode
2.1+1=3 Rose – Piękno tradycji Penedes
3.Cygnus Brut Nature – Styl gourmand

4. Ciemne, soczyste wina z obu stron Pirenejów (Priorat i Corbieres)
1.Pachnące garrigue – Le Temps des Dames Corbieres (no właśnie – jakie to szczepy ?)
2.Stare krzewy Langwedocji – Sainte Croix Le Fournas (Grenache, Syrah, Carignan)
3.Skały i krzewy Prioratu: Gine Gine (Garnacha, Mazuelo)

5. Trzy razy Rioja
1.Wiśniowa i poetycka – Editor Crianza 2012
2.Krągła i głęboka – Angel Santamaria Crianza 2012
3.Piękna, pełna elegancji dama – Angel Santamaria Blanco Crianza 2010

6. Balsamiczna Italia
1.Primitivo Salento – z Tenute Albano Carisi
2.Uno Piu Uno – czarodziejskie połączenie Primitivo i Nero di Troia od Biancardi
3.Sycylijskie słońce i morze – Merlot, Nero d’Avola z winnicy Tola polecanej przez samego Benanti.

 

Wina Gaskonii – 27 Kwietnia 2016


Zapraszamy Państwa na degustację komentowaną win z Domaine du Tariquet, najbardziej znanej winnicy Gaskonii, kraju d’Artagnana, armagnacu i win „trendy”.

Trend-setterem win z Gaskonii jest Domaine du Tariquet. To oni wprowadzili na rynek światowy doskonałe wina ze szczepów, z których do tej pory robiono głównie pyszny armagnac. Dziś o tych winach mówi się zarówno we Francji, jak i w Stanach Zjednoczonych.

W Warszawie, kolejny raz gościć będziemy piękną Florence Boucheron z Domaine du Tariquet, która bardzo lubi odwiedzać nasz kraj, skąd pochodzą jej rodzice. Florence zaprezentuje najstarszą i największą gaskońską winnicę rodzinną z ponad 100-letnią tradycją.

Opowie o winach świeżych, o zaskakujących bukietach aromatów, ale także o tych, które dojrzewane w beczkach mają wieloletni potencjał starzenia. Zgodnie ze zwyczajem w Wino & Friends, do degustacji przygotowujemy specjalny zestaw przystawek.

Spróbujemy:
1) Tariquet Classic 2014/15 – odświeżające wino, idealne na majówkę, z każdym łykiem przynosi nowe aromaty.
2) Sauvignon blanc 2014/15 – klasyczne sauvignon, mineralne, z nutą zielonej gałązki.
3) Chardonnay 2014/15
4) Tariquet Réserve 2013/14 – pełne elegancji, przeznaczone na specjalne okazje.
5) Les Premières Grives 2014/15 – uwodzicielskie, ze słodyczą i aromatem niemal Sauternes.

Cena Biletu 39 zł
Po degustacji uczestnicy będą mieli okazję zakupić degustowane wina z 10% rabatem od cen na półce.
Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego prosimy o rezerwację:
tel.: 600 455 262
mail: kontakt@winoand friends.pl

Zapraszamy!

Z kieliszkiem przez Langwedocję – 18 Marzec 2016


 

Degustacja komentowana win pachnących cytrusami, kwiatami, jeżyną, śliwką, pieprzem, czekoladą i tytoniem.

Podczas degustacji zabraliśmy uczestników na wycieczkę po aromatach i smakach win powstałych w słońcu Langwedocji, gdzie zdolni winiarze tworzą swoje dzieła nie próbując zmieniać natury, ale wykorzystując z szacunkiem całe jej bogactwo, i szlachetność często ponad stuletnich krzewów.
Przedstawiliśmy niebywałą różnorodność win langwedockich, próbując najpierw tych rześkich i cytrusowych, przez pełne czerwonych i czarnych owoców, po głębokie wina pachnące pieprzem, wędzona śliwką i czekoladą.

Próbowaliśmy:
• Laurent Miquel Chardonnay Viognier
• Laurent Miquel Cabernet Syrah
• Sainte Croix Le Fournas 2013
• Sainte Croix Magneric 2012
• Montpeyroux Pimpanella 2013
• Clos du Gravillas Muscat de Saint Jean de Minervois